Dinler | Konular | Kitaplar

Müdahene

Müdahene ve müdara ne demektir?

Müdahene, gücü yettiği halde, haram işleyene mani olmamak, dalkavukluk yaparak, birinin gönlünü alırken, İslamiyet'in dışına çıkmak, günaha girmektir.

Müdara ise, dini veya dünyayı zarardan kurtarmak için, dünya menfaatinden vermek, insanlarla iyi geçinmek, İslamiyet'in dışına çıkmadan, güler yüz göstermek gönlünü almaktır.

Müdahene, dünyalık ele geçirmek için, dinden taviz vermektir. Haram işleyenlere olan saygısı yahut dine olan bağlılığının gevşekliği, müdaheneye sebep olur. Fitne olmadığı, yani dinine veya dünyasına veya başkalarına zarar olmadığı zaman, haram ve mekruh işleyene mani olmak gerekir. Mani olmamak, susmak haram olur. Hadis-i şerifte, (Allah'a isyan edenlerle gezip tozan, günah işleyene gücü yettiği halde, ses çıkarmayan, müdahene eden, kabrinden maymun ve hınzır şeklinde kalkar) buyuruldu.

Çifte standart ve müdara

"Bir kimse, babasından veya oğlundan dolayı kötülenebilir mi? Çifte standart ve müdara aynı manaya mı gelir?"

1- Bir kimse, babasından veya oğlundan dolayı kötülenmez. Mesela Nuh aleyhisselamın oğlu kâfir idi diye, babasına bir şey söylemek caiz olur mu? Ebu Cehlin oğlu İkrime radıyallahü anh bir sahabidir. Babası kâfir diye oğluna bir şey söylenemez. İnancına, yaptığı işe göre, bir kimsenin iyi veya kötü olduğu anlaşılır.

2- Çifte standart, riya, nifak, takıyye, müdara gibi kelimelerin ifade ettiği manalar, birbirine benziyorsa da, farklı muamele yapan herkese aynı kelime kullanılmaz. Mesela, Peygamber efendimiz, birisinden kötü biri diye bahsediyordu. O kimse, yanına gelince ona çeşitli ikramlarda bulundu. Resulullah efendimizin bu hareketine çifte standart değil, müdara denir. Müdara sünnettir.

Müdara ve Müdahene

Müdarayı iyi bilmek gerekir. Müdara yapan herkese münafık demek doğru olmaz.