Dinler | Konular | Kitaplar

İran dinleri

PAGANİZM

KUTSAL BİR HİNDU HİKAYESİ


Yaşamın Sırrı

KUTSAL bir Hindu metninde anlamli bir hikaye anlatilir. Olaylar sonsuz bir çölde baslar. Tanri ile Narada adli bilge yan yana yürürlerken gözleri engin bosluga dalar. Bir süre sonra Narada Tanri'ya dönüp sorar: 'Ey yüce Tanrim, bu dünyanin ve orada yasayan bütün yaratilmislarin hayatinin görünümlerinin ardindaki sir nedir?'

Tanri gülümser ve susar.

Yola devam ederler. 'Evladim,' der bir süre sonra Tanri ve ufka bakar, 'Günesin sicagi beni susatti. Bu yoldan biraz daha gidersen bir irmak bulacaksin. Irmagi takip et, bir kasabaya geleceksin. Oradaki evlerden birine git ve bana bir bardak soguk su getir.'


'Hemen,' der Narada ve yola koyulur.

6. Parsiler

Parsî İranlı anlamına gelir. Özellikle Bombay ´da oturan Kuzeybatı Hindistan ´daki Zerdüşti topluluğa verilen addır. Parsîler, 641 de Müslümanların İran ´ı fethetmelerinden sonra 8. yy dan itibaren Hindistan ´a göç eden İranlılardır. İran ´da kalıp inançlarını devam ettirenlerde olmuştur.,bunlara ?Ceberler?

1. Zerdüşt ´ün Hayatı

Zerdüşt kelimesi (Zoroaster), Zarathustra ´nın Yunanca karşılığıdır (Zarath: güzel, doğru; üstra: develer demektir. Güzel develere sahip olan anlamını ifade eder. Halk dilinde zerdüşt, yaşayan yıldız olarak nitelendirilir). Zerdüşt ´ün doğumu, M.Ö. 570 olarak tahmin edilmektedir. Zerdüşt, İran dinleri üzerinde önemli bir etki bırakmıştır. Tektanrılı bir inanç telkin ettiği için onu bir peygamber olarak kabul edenler bulunduğu gibi, ona bir hakim veya şaman olarak bakanlar da vardır.

Zerdüştilik

(Mazdaizm)



İran dinleri içerisinde, tek tanrı inanışına yer vermesi bakımından, en dikkat çekicisi Zerdüştilik ´tir. Bu din, adını kurucusundan alır. Bu dine, dayandığı tek tanrı Ahura Mazdah ´a nispeten ?Mazdeizm? de denir.